Blogs

De wereld is de wereld niet meer.

Na een pandemie, die nu wegebt, en midden in een oorlog die de hele wereld in een greep houdt, kun je je toch moeilijk voorstellen dat we straks weer gelukzalig teruggaan naar een situatie van daarvoor? Maar ook een toekomst na deze crisissen met een nog grotere crisis als de klimaatcrisis die op ons af dendert is het wel moeilijk navigeren. 

Wat is de bron van je handelen? 

Ik kwam een gedeelte van een langer interview met Joseph Jaworksi tegen en het viel me op dat hij nu zegt dat veel van het werk dat vanuit de U theorie wordt gedaan vaak mislukt. Waarom? Omdat, zegt hij, mensen voordat ze diep gaan nadenken en werken samen, niet bereid zijn geweest eerst zelf de diepte in te gaan met hun leven en werk. Zelfonderzoek. Aandacht voor je eigen pijn en falen. Begrijpen wat je beweegt.

De grote omslag.

Ik zie beide kanten op dit moment. Ik zie een grote gelatenheid, teleurstellingen en onttrekken aan een harde samenleving (creëren van een eigen bubbel) én ik zie de kant van bijzondere initiatieven omdat de overheid, of de markt dat echt niet voor je gaat doen. Maar beide kanten zijn er en de vraag is waar het heen gaat. 

Interessante links

Copenhagen Institute

The Copenhagen Institute for Futures Studies believes that the future belongs to no-one, yet to everyone. The Institute is by its charter here to actively contribute to the betterment of our society, which implies betterment for the largest possible number of people.  

Re-Story 

Omdat het hoog tijd is voor een nieuw verhaal.  Volgens ons is dat, net als de term ‘journalistieke objectiviteit’, een vraag uit het ‘oude denken’. Als journalisten - of beter gezegd journativisten - hebben we een verantwoordelijkheid op ons te nemen. 

The Onbeing Project 

Become more fluent in your humanity. Shape your presence in the world. 


We explore the big questions of meaning at the intersection of spiritual inquiry, science, social healing, and the arts.  

Future Affairs

In Future Affairs voeren Wouter van Noort en filosoof Jessica van der Schalk goede gesprekken met pioniers en denkers die maar een ding voor ogen hebben: een betere toekomst.  We gaan in deze serie proberen om alvast een glimp te krijgen van wat er de komende jaren op ons afkomt, én over wat we daarmee kúnnen.

Zonder lef geen betekenis - een podcastserie met ondernemers

Rob van den Dool

Co-founder van Yumeko, het beddengoed bedrijf dat zich richt op biologisch katoen en gewassen linnen. Of zoals ze zelf schrijven: ‘We doen niet mee aan fast-fashion trends, maar focussen op het bouwen van een permanente collectie van betekenisvolle producten.’  

Mark Kulsdom

Founder van The Dutch Weed Burger. Het bedrijf is van servet naar het tafellaken gegroeid en ligt in de schappen van de grote supermarkten. Over de up-scaling en hoe dat nu uitwerkt in branding en marketing. 

Michel Driessen

Ceo van Verstegen. Een man die de mooie combinatie heeft van dromen en ‘zien’ en het lef hebben om ervoor te gaan om de grootste beweging met zijn 136 jaar oude bedrijf te maken (en iedereen mee te krijgen).